Lekker lezen is gezond!

Het Centrum Longkanker kreeg van het vriendenfonds voor het jaar 2018 een leesmap. Deze is beschikbaar voor alle bezoekers (..en personeel, zie foto ;-)) en ligt in de wachtkamer. Want wist u dat u met slechts zes minuten lezen per dag al uw stress vermindert….Hieronder hebben we voor u ook een lekker stukje te ‘lezen’… 😉

Wist u dit al over lezen?
Therapeutische werking
Wetenschappers van de Universiteit van Liverpool hebben ontdekt dat het lezen van werken van bijvoorbeeld Shakespeare en andere grootheden een voordelig effect heeft op je gemoedstoestand. Literaire klassiekers en poëzie kunnen je helpen om beter over je eigen situatie na te denken, en wat je zelf meemaakt in een ander daglicht te zetten. In die zin heeft literatuur een therapeutische werking. “De kracht van literatuur is dat het gedachtegangen kan wijzigen en nieuwe gedachten en verbindingen in het brein kan creëren.”

Lezen vermindert stress
Slechts zes minuten lezen per dag kan je helpen om je stres met meer dan twee derde te verminderen. Dat concludeerden onderzoekers van de Universiteit van Sussex in 2009. Het werkt zelfs beter dan een rondje te gaan lopen of naar rustgevende muziek te luisteren. Volgens de wetenschappers komt dat doordat je je voor lezen dient te concentreren en ondergedompeld wordt in een andere wereld. Hierdoor vermindert de spanning in je spieren en neemt je hartslag af.

Concentratievermogen
Het lezen van een tekst en daarover nadenken helpt om je concentratievermogen te trainen, waardoor je ook andere taken meer geconcentreerd kan uitvoeren, aldus onderzoekers van Stanford. Alle berichten over de verminderde aandachtsspanne van mensen in het digitale tijdperk ten spijt: als je je er toe zet om geconcentreerd te lezen kun je je hersenen er in trainen om snel te schakelen tussen meer geconcentreerd lezen en minder geconcentreerd lezen. “Je aandacht houden bij een literaire tekst vereist de coördinatie van meerdere complexe cognitieve functies”.

Verbeterde sociale vaardigheden
Door te lezen je sociale vaardigheden verbeteren? Volgens een onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, is dit mogelijk. Wel gaat het daarbij om de wat zwaardere literatuur, van bijvoorbeeld Chekhov en niet om populaire, makkelijk lezende fictie. Het heeft een direct effect, dus na het lezen van een hoofdstuk zou je al empathischer zijn en beter in staat zijn om de emoties van andere mensen in te schatten. En ook interessant: je hoeft niet eens van dit soort boeken te houden om er een effect van mee te krijgen – vooropgesteld dat je het wel echt met aandacht leest natuurlijk.

Geheugentraining
Lezen kan je helpen je geheugen te trainen, en is daardoor ook mogelijk een middel om, op hogere leeftijd, de kans op dementie te verkleinen. Net als sporten helpt om het lichaam in goede vorm te houden, helpt intellectuele oefening om de hersenen in goede vorm te houden. Bij mensen die gedurende hun hele leven veel lezen blijft de hersencapaciteit langer goed dan bij mensen die hun hersenen meer passief gebruiken.

Betere sociaal-economische status
Volgens diverse onderzoekers hebben kinderen die opgroeien met lezen gemiddeld genomen een betere sociale status in hun latere leven dan kinderen die weinig of niet lezen. Een Brits onderzoek onder 17.000 mensen die opgroeiden vanaf de jaren ’50 wees bijvoorbeeld uit dat een niveau hoger in lezen op 7-jarige leeftijd een 5.000 pond hoger salaris betekende op 42-jarige leeftijd. Overigens is niet helemaal uit het onderzoek duidelijk geworden of deze verschillen direct door het lezen veroorzaakt worden, of door het feit dat kinderen in hogere milieus vanzelf meer met lezen opgroeien.

Je wordt er toleranter van
Lezen van fictie maakt je toleranter en meer open tegenover andere ideeën, aldus onderzoekers van de Universiteit van Toronto. Door je in te leven in personages waar je het niet noodzakelijkerwijs mee eens bent, open je je brein voor nieuwe ideeën en zienswijzen. Ook vermindert het je behoefte aan zekerheid en vaste waarden. Uit het onderzoek bleek dat mensen die fictie lezen beter overweg kunnen met onzekerheid dan mensen die non-fictie lezen.

Sluiten